Müzeler
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ BEYAZIT KULESİ ANIT MÜZESİ
Müze Adı: İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kulesi Anıt Müzesi
Bağlı Olduğu Birim: İstanbul Üniversitesi, Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü
Özel Müze Onayı: T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün 23.07.2013 tarih ve 60960384.151.01.(34)-143803 sayılı müsteşarlık makamı onayı.
Denetleme İçin Bağlı Olduğu Müze: İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü
Müze Hakkında Bilgi:
Tüm Orta Çağ kentlerinde olduğu gibi İstanbul’da da gözetleme, gemilere yol gösterme v.b. amaçlı kuleler bulunuyordu. Tarihi boyunca çok fazla yangın geçiren İstanbul’da, şehri yangınlara karşı korumak için ilk defa Damat İbrahim Paşa tarafından 1720 yılında Yeniçeri Ocağı bünyesinde Tulumbacılar Ocağı kurulmuştur.
1749’da çıkan Küçükpazar yangını sırasında yanan Ağakapısı Sarayı (bugünkü İstanbul Müftülüğü binasının ve İstanbul Üniversitesi Botanik Bahçesinin bulunduğu alan) onarılırken bahçesine ahşaptan “Yangın Köşkü” olarak adlandırılan bir kule yaptırılmıştır. Şehir gözetlendiği ve yangın görülen semtlere tulumbacıların gönderildiği bu kule çok defa yanmış ve yenilenmiştir.
1750’lerde İstanbul’da yangın gözetlemek için Beyazıt, Galata ve İcadiye’de üç yangın kulesi bulunmaktadır. 1756 yılındaki büyük Cibali Yangınında kule yeniden yanmış, yenisi yine ahşaptan yapılmıştır.
1826 yılında Yeniçeri Ocağı kaldırıldıktan sonra II. Mahmut’un emriyle eski saray (bugünkü İstanbul Üniversitesinin rektörlük binasının bulunduğu alan) Serasker Dairesi olarak kullanılmaya başlanmıştır. Aynı dönemde bugün kulenin bulunduğu yere ahşap bir yangın kulesi (Harik Köşkü) inşa edilmiştir. Bu kule yanınca 1828 yılında Vezir Ağa Hüseyin Paşa tarafından Balyan ailesinden Senekerim Balyan’a yeniden kâgir olarak yaptırılmıştır.
Kulenin Beyazıt meydanına bakan doğu bölümünde Keçecizade İzzet Molla’nın manzum olan ve ünlü hattat Kazasker (Kadıasker) Mustafa İzzet tarafından yazılan Sultan II. Mahmut tuğralı kitabe bulunur.
Bu kitabede; “revzeni eflâktan (gökyüzünden) baktıkça zir-i pâyine (aşağıya). Kaldı kendi kaddine (boyuna) hayrette bu bâlâ bina. Dâr-ı mülkü itmesün bu kuleye muhtaç Hak-Ziynetçün etmiş olsun şâhı mülk aranba (bu yeni eserin şehre bir ziynet olması)” yazılıdır.
1849 yılında kulenin ilk şekli değiştirilmiş, bekçilerin bulunduğu bölümün üstündeki külah kaldırılmış, sekizgen planlı üç kat daha eklenmiştir. Bu tadilat sırasında yangın kulesi işlevini Süleymaniye Cami’nin üç şerefeli minarelerinden biri görmüştür.
1884 depreminde oldukça hasar gören kule 1889 yılında aslına uygun esaslı bir onarım geçirmiş ve en tepeye bayrak direği eklenmiştir. 1909 yılının aralık ayında kuleye yıldırım isabet etmiş ve paratoner hasar görmüştür.
Kule, Cumhuriyet’in ilanına kadar, yani 1923 yılına kadar, faaliyetini sürdürmüştür. Aradan geçen yıllarda yapı sadece hava tahminlerinin ilanı için kullanılmıştır. Anıt, 1997 ve 2010 yıllarında iki kez tadilat görmüştür. 2010 yılındaki tadilat, İstanbul 2010 Kültür Başkenti projesi kapsamında gerçekleştirilmiştir. 2013 yılında T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kulesi Anıt Müzesi olarak özel müze statüsü almıştır. Bugün bina günlük hava tahminleri (sarı ışık sis, kırmızı ışık kar, yeşil ışık yağmur ve mavi ışık açık hava) ve turistik ziyaretler için kullanılır.
|
Kulenin Mimarisi
Beyazıt Yangın Kulesi, köşeleri pahlı kare kaide üzerinde dört katlı olarak yükselir. Kule, yukarıdan aşağıya doğru “Sancak Katı” (bayrak bulunurdu), “Sepet Katı” (yangın bölgesine doğru sepet sarkıtılırdı), “İşaret Katı” (yangın durumunda memurlar buradan işaret verirdi) ve “Nöbet Katı” (yangın gözetleme memurlarının bulunduğu kat) olmak üzere dört bölümden oluşur. Yüksekliği 118 m. olan kulenin, bugün nöbet katına kadar 180, buradan üste kadar 76 olmak üzere toplam 256 ahşap basamağı vardır. Kulenin tek giriş kapısı kuzeyde bulunur.
Nöbet katı, bugün Seyir katı, yuvarlak kemerli dikdörtgen oniki pencere ile aydınlanır. Seyir için hayli yüksek olan bu pencerelerin arasında geometrik ve bitkisel bezemeler, tavanda ise manzara resimleri bulunur.
Kalem işi tekniğinde, siyah, beyaz ve gri tonlarıyla yapılan resim 1997 yılında yapılan restorasyonda sıvaların altından çıkarılmıştır. Resim kuşağındaki doğa manzarası içine köşkler, kasırlar, köprüler, çeşmeler serpiştirilmiştir. Ancak bu manzara şeridinde en şaşırtıcı öge yangın kulesinin bizzat kendisinin resmedilmesidir. Kulenin spiral merdivenlerinden bu kata tırmandığınızda eğer gözünüz resim kuşağına takılırsa göreceğiniz ilk şey tepesinde kulenin gönderine kırmızı sancak çekilmiş kendi resmidir. Ne zaman eklendi bilinmiyor. Ahşap basamakları çevreleyen dairenin pencerelere bakan kısmı sekiz yuvarlak kemerli nişle hareketlendirilmiştir.
|
Nasıl Kullanıldı:
Yangın/duman kulelerden görülmüşse gündüz bir kırmızı/sarı bayrak veya iki yana sepet asılırdı. Yangın gece olursa kırmızı bir fener ve maytap yakılarak İcadiye Kulesi’ne bildirilir, oradan top atılarak bütün İstanbul’a duyurulurdu. Bu amaçla kulelerden davul/kös çalındığı dönemler de olmuştur. Yangın duyurulduktan sonra seraskerlik binasının avlusunda bulunan Harîk Köşkü’nde yangını gözetlemeye memur, “köşklü” (önceleri dîdebân) adı verilen nöbetçi ulaklar durumu mahalle bekçileri ve tulumbacılara haber verirdi.
Yapıldığı dönemde de bugünde kent siluetinin önemli bir yapısıdır.
Web sitesi: http://muzeyum.istanbul.edu.tr/?page_id=6585
https://muzeyum.istanbul.edu.tr/tr/content/muzeler/beyazit-kulesi-anit-muzesi
Adres: İstanbul Üniversitesi Merkez Kampüsü Rektörlük Binası Yanı 34452 Beyazıt/Fatih-İstanbul
Telefon: 0 (212) 440 00 00 / 11942
E-posta: kurumsaliletisim@istanbul.edu.tr, muzeyum@istanbul.edu.tr
Ziyarete Açık Olduğu Günler: İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kulesi Anıt Müzesi, bakım onarım çalışmaları sebebiyle 25 Eylül 2024 - 25 Eylül 2025 tarihleri arasında ziyarete kapalıdır.
Ziyarete Kapalı Olduğu Günler: Hafta sonları ve resmi tatillerde ziyarete kapalıdır.
Müze Giriş Ücreti: Ücretsizdir.
Kimler Ziyaret Edebilir: Müze herkese açıktır. Ancak kulenin fiziki koşulları nedeniyle, giriş ve çıkışlar tek kapıdan sağlandığı için tek seferde en fazla 10 kişi ziyaret edebilir.
Kimler Ziyaret Edemez: Kulenin fiziki koşulları nedeniyle;
Engelliler
12 yaşından küçükler
Hamileler
Kalp, tansiyon, yürüme güçlüğü vb. hastalıkları olanlar
Dar alan, yükseklik, karanlık gibi korkuları olanlar tarafından ziyareti uygun değildir.
Müzeye Ulaşım Bilgileri: Bağcılar-Kabataş tramvayı, Yenikapı-Hacıosman Metrosu ve Beyazıt yönündeki Belediye otobüsleri ile ulaşım sağlanabilir.
Müzeden Sorumlu Birim: Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü ve MÜZEYUM
İletişim Koordinatörlüğü
Tel: 0 (212) 440 00 00/11942
Mail: kurumsaliletisim@istanbul.edu.tr
MÜZEYUM
Tel: 0 (212) 440 00 00/11854
Mail: muzeyum@istanbul.edu.tr
II. BAYEZİD TÜRK HAMAM KÜLTÜRÜ MÜZESİ
Müze Adı: II. Bayezid Türk Hamam Kültürü Müzesi
Bağlı Olduğu Birim: İstanbul Üniversitesi, Müze ve Kültür Miraslarının Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü
Özel Müze Onayı: Müze, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün 04.03.2015 tarih ve 60960384.151.01-43212 sayılı onayı.
Denetleme İçin Bağlı Olduğu Müze: İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü
Müze Hakkında Bilgi:
II. Bayezid Külliyesi’nin bir parçası olan hamam Başbakanlık Osmanlı Arşivi’nde kayıtlı bazı belgelere dayanılarak 1507-1508 yıllarına tarihlendirilir. Kayıtlarda “Yeni Hamam” olarak anılan bina, II. Bayezid’in eşi Gülbahar Hatun tarafından halkın kullanımı için çifte hamam olarak yaptırılmıştır.
III. Ahmet’in tahttan indirilmesi ve Nevşehirli Damat İbrahim Paşa’nın öldürülmesine yol açan Patrona Halil isyanının hazırlanmasında rolü olan Patrona lakaplı tellak Halil’in burada çalıştığına dair rivayet nedeniyle “ Patrona Hamamı ” olarak da anılagelmiştir. Hamam, plan özelliği, büyüklüğü ve ihtişamı ile Klasik Osmanlı mimarisinin önemli örneklerinden biridir.
Erkekler ve kadınlar için ayrı hamam yapıları olarak tasarlanmış, aynı plan özelliğine sahip birbirine bitişik çifte hamamın, külhanı ve su depoları ortak kullanılmıştır. Her iki mekânın da Ordu Caddesi yönünde büyük kubbeli soğukluk birimleri bulunur. Bu birimlerden kadınlara ait olan kısım, biraz daha küçük tasarlanmıştır. Soğukluk bölümlerinin kuzeyinde birbiri ardına ılıklık ve sıcaklık, arka tarafta boydan boya uzanan külhan birimi yer alır. Hamamın erkekler kısmına giriş Ordu Caddesi’nde, kadınlarınki ise Kimyager Derviş Paşa Sokağı’ndadır.
İstanbul Üniversitesi mülkiyetinde bulunan hamam, Türklerin yıkanma kültürünü yaşatmak, özellikle gelecek nesillere bu kültürün aktarılmasını sağlamak amacı ile 2015 yılında müzeye dönüştürülmüştür. 2010 yılında çevre ve mekân düzenlemeleri projeleri uygulanmış, 2011 yılında II. Beyazıt Hamamı Restorasyon ve Kültür Mirası Müzesi Düzenlenme Projeleri hazırlanmış ve müze olarak düzenlenmesi kararı alınmıştır. Hamam aslına uygun restore edilerek müzeye dönüştürülmüştür. Prof. Dr. Nurhan Atasoy başkanlığında oluşturulan bir komisyonla da 2013 yılı Mayıs ayında müze düzenleme çalışmalarına başlanmıştır. Müze 27 Mayıs 2015 tarihinde ziyarete açılmıştır.
Müzenin girişi kadınlar hamamının soğukluk bölümündendir. Burada idari ve güvenlik birimlerine ayrılmış alanlar vardır. Bu bölümle erkekler hamamının soğukluk bölümü, sonradan açılmış bir kapı ile birbirine bağlanmıştır. Bu büyük mekân geçici sergi alanı olarak düzenlenmiştir. Hamamın hem kadınlar hem de erkekler bölümlerindeki ılıklık ve sıcaklık alanları kalıcı sergi mekânları olarak değerlendirilmiştir. Bu mekânlara her iki bölümden de geçiş yapılabilmektedir. Kadınlar hamamının ılıklık bölümü Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait arkeolojik taş eserlerin sergi mekânı olarak kullanılmıştır.
Hamam müzesi ile Türk toplumunda suyun gündelik yaşamdaki yerinin ve öneminin ne olduğu, tarihsel süreçteki değişimin ve dönüşümün nasıl gerçekleştiğinin ziyaretçiye aktarılması hedeflenmiştir. Bu kapsamda bağışlar yoluyla sağlanmış Türk hamam kültürünü yansıtan etnografik eserler görsel materyallerle desteklenerek ziyaretçinin beğenisine sunulmuştur.
Müze açıldığı günden itibaren geçici sergi salonunda periyodik olarak özel sergiler düzenlenmektedir. Müzede, zaman zaman farklı disiplinlerden konuşmacıların yer aldığı toplantı ve seminerler de yapılmaktadır. Ayrıca eğitim-öğretim dönemlerinde, okul öncesi ve temel eğitim düzeyindeki öğrencilerle eğlenceli atölyeler gerçekleştirilmektedir.
Müze Koleksiyonu Hakkında Kısa Bilgi:
II. Bayezid Türk Hamam Kültürü Müzesi etnografik ve arkeolojik eserleri barındırmaktadır.
Etnografik eserler: Hamam için kullanılan madeni hamam tasları, şifa tasları, kildanlıklar, çocuk leğeni, ibrik, kirdenlik, bakraç, su güğümü, lenger, sahan, tepsiler, sini, maşrapa, bardaklar, kahve fincanları, cezveler, kahvedan, bakır demlik, kahve kavurma tavası, şamdanlar, nalınlar, pamuk, ipek, saten ve yün dokuma havlular, peştemaller, peşkirler, yağlıklar, bohçalar, seccadeler, tülbent ve başörtüler, keseler, sabunluk, üç etek ve iç gömlekten oluşan tekstil ürünleri, sabunlar, boynuzdan ve fildişinden yapılmış taraklar gibi eserlerden oluşur.
Arkeolojik Eserler: Hamamın içinde ve çevresinde bulunmuş İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü envanterine kayıtlı Roma dönemi Theodosius Sütunu’na ait figürlü kabartma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait mimari parçalardan oluşur.
Web sitesi: https://turkhamamkulturu.istanbul.edu.tr/tr/_
https://muzeyum.istanbul.edu.tr/tr/content/muzeler/ii.-bayezid-turk-hamam-kulturu-muzesi
Adres: Ordu Caddesi Balabanağa Mahallesi Kimyager Derviş Paşa Sokak No:2 Beyazıt-Fatih/İstanbul
Telefon: +90 (212) 440 00 00/16120-16121
E-posta: hamammuzesi@stanbul.edu.tr
Ziyaret Bilgileri
Ziyarete Açık Olduğu Günler: Hafta içi her gün 09.00 - 16.30 saatleri arasında ziyarete açıktır.
Ziyarete Kapalı Olduğu Günler: Hafta sonları ve resmi tatillerde ziyarete kapalıdır.
Müze Giriş Ücreti: Müze girişi ücretsizdir
Kimler Ziyaret Edebilir: Müze herkese açıktır.
Müzeye Ulaşım Bilgileri: Bağcılar-Kabataş tramvayı, Yenikapı-Hacıosman metrosu ve Beyazıt yönündeki belediye otobüsleri ile ulaşım sağlanabilir.
Tramvay ve otobüs kullanacaklar; Laleli durağında inerek ulaşabilirler (İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi yanı).
Yenikapı-Hacıosman metrosunu kullanacaklar; Vezneciler metro durağında inerek ulaşabilirler.
Müzeden Sorumlu Birim: MÜZEYUM, II. Bayezid Türk Hamam Kültürü Müzesi Müdürlüğü
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ TÜRK ECZACILIK TARİHİ İHTİSAS MÜZESİ
Müze Adı: İstanbul Üniversitesi Türk Eczacılık Tarihi İhtisas Müzesi
Bağlı Olduğu Birim: İstanbul Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi,
Özel Müze Onayı: T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün 29.10.2017 tarih ve E.222113 sayılı onay.
Denetleme İçin Bağlı Olduğu Müze: İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü
Müze Hakkında Bilgi:
Türkiye’nin ilk Eczacılık Tarihi Müzesi’nin koleksiyonunun çekirdeği 1960 yılında Prof. Dr. Turhan Baytop tarafından kendi kişisel koleksiyonundan oluşturulmuştur. 1962 yılında Topkapı Sarayı Müze Müdürü Hayrullah Örs, Hekimbaşı odasındaki bir takım malzemeyi, eczacılık koleksiyonunu geliştirmek amacıyla üniversiteye devretmiştir. Daha sonra eczacıların ve hekimlerin bağışladığı eşyalar ile koleksiyon zenginleşmiştir.
1999 İstanbul depreminde hasar gören Eczacılık Fakültesi tarihi binası -Keçecizade Fuat Paşa Konağı- güçlendirme için boşaltılırken, koleksiyon Prof. Dr. Afife Mat tarafından arşiv binasında koruma altına alınmıştır. Binanın restorasyon çalışmalarının 2010 yılında tamamlanmasının ardından 2011 yılında birinci katta dekanlık yanındaki iki salon koleksiyon için ayrılmış ve eserler buraya taşınmıştır.
Türkiye’de eczanelerin, eczacılık eğitiminin ve ilaç endüstrisinin tarihine ışık tutan kaynaklar içeren koleksiyonun korunması, gelecek nesillere aktarılması ve meslek tarihiyle ilgili araştırmalara olanak sağlaması amacıyla “İhtisas Müzesi” olarak tescil edilmesi için 2016 yılında MÜZEYUM ile çalışmalara başlanmıştır. Resmi işlemler tamamlanmış ve 2017 yılında özel müze onayı alınmıştır. Müze içinde gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra 28 Şubat 2018 tarihinde ziyarete açılmıştır.
Müze Koleksiyonu Hakkında Kısa Bilgi:
Müzede, Topkapı Sarayı Müzesi Enderun Eczahanesine ait şiddetli zehirler dolabı, ayrı bulundurulacak ilaçlar dolabı, porselen ilaç kavanozları, cam ilaç şişeleri, drog kutuları sergilenmektedir. Osmanlı dönemine ait iki eczanenin, Pasteur Eczahanesi ve İstikamet Eczahanesi, dolapları, çeşitli eczanelere ait porselen ilaç kavanozları, prodüi şişeleri, ilaç yapımında kullanılan malzeme ve reçete kayıt defterleri ülkemizde eczanelerin gelişimi hakkında fikir vermektedir.
1839 yılında başlayan eczacılık eğitiminin çeşitli dönemlerine ait diplomalar, diploma kayıt defterleri, mezunların fotoğrafları, tabelalar bu koleksiyonda yer almaktadır. Osmanlıca, Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca ve İtalyanca çok sayıda eczacılık ve tıp kitabı içinde en eskisi 1734 tarihli Nicolas Leméry’nin Pharmacopée Universelle isimli eseridir.
Türkiye’de ilaç endüstrisinin tarihini de bu koleksiyonda izlemek mümkündür. Osmanlı döneminden günümüze yerli ve yabancı 1500’den fazla müstahzar firmalara göre gruplandırılmış olarak sergilenmektedir.
Adres: İstanbul Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, A blok 1.kat, Beyazıt/İstanbul
Telefon: +90 (212) 440 00 00/13400
E-posta: eczaciliktarihi@istanbul.edu.tr
Ziyaret Bilgileri
Ziyarete Açık Olduğu Günler: Hafta içi her gün 09.00 - 16.30 saatleri arasında ziyarete açıktır. Ancak ziyaretler için İ.Ü. Eczacılık Fakültesi eczaciliktarihi@istanbul.edu.tr adresinden randevu alınması zorunludur.
Ziyarete Kapalı Olduğu Günler: Hafta sonları ve resmi tatillerde ziyarete kapalıdır.
Müze Giriş Ücreti: Müzeye giriş ücretsizdir.
Kimler Ziyaret Edebilir: Müze herkese açıktır.
Müzeye Ulaşım Bilgileri: Bağcılar-Kabataş tramvayı, Yenikapı-Hacıosman metrosu ve Beyazıt yönündeki belediye otobüsleri ile ulaşım sağlanabilir.
Tramvay ve otobüs kullanacaklar; Laleli durağında inerek ulaşabilirler (İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi yanı).
Yenikapı-Hacıosman metrosunu kullanacaklar; Vezneciler metro durağında inerek ulaşabilirler.
Müzeden Sorumlu Birim: İstanbul Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ RIDVAN ÇELİKEL ARKEOLOJİ MÜZESİ
Müze Adı: İstanbul Üniversitesi Rıdvan Çelikel Arkeoloji Müzesi
Bağlı Olduğu Birim: İstanbul Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Tarihöncesi Arkeolojisi Anabilim Dalı
Özel Müze Onayı: T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün 29.05.2013 tarih ve 60960384.151.01.(34)-105377 sayılı müsteşarlık makamı onayı.
Ad ve Yer Değişikliği Onay Tarihi ve Sayısı: T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün 25.06.2019 tarih ve E.524295 sayılı onay.
Denetleme İçin Bağlı Olduğu Müze: İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü
Müze Hakkında Bilgi:
Müze, Prof. Dr. Halet Çambel tarafından kurulan “Prehistorya Anabilim Dalı Koleksiyonu”ndan oluşturulmuştur. 1940’lı yıllardan itibaren İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü hocaları, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde Prehistorik dönemden Klasik döneme uzanan geniş bir yelpazede önemli kazılar gerçekleştirmişlerdir. Bu kazılardan çıkarılan eserlerin bir kısmı onarım için, etütlük olan bir kısmı da inceleme için İstanbul Üniversitesi’ne getirilmiştir. Üniversiteye getirilen bu eserler ilgili bölümlere ait depolarda ve laboratuvarlarda saklanmıştır.
1940’larda Ankara Müzesi’nden bağış olarak alınan ve o dönemde Alişar, Alacahöyük, Yumuktepe, Tarsus Gözlükule ile Van Kalesi gibi önemli yerlerden gelen kazı malzemeleriyle oluşturulan bu koleksiyon, sonrasında Boğazköy, Hacılar, Phrigya ile Hasköy, Keban ve Atatürk baraj gölleri kurtarma kazıları vb. kazılarda açığa çıkarın çanak çömlek parçalarıyla zenginleştirilmiştir. Ayrıca Kuzey Amerika, Fransa, Danimarka, Hollanda, Romanya, Macaristan, Bulgaristan, Irak ve İran’dan gelen yurtdışı parçalarla koleksiyon bugün, Türkiye’nin en kapsamlı arkeolojik malzeme örneklerinin bulunduğu müze niteliğindedir.
Koleksiyon, 1985 yılında Prof. Dr. Mehmet Özdoğan adına Prehistorya/Tarihöncesi Anabilim Dalı Koleksiyonu olarak tescillenmiştir. 2003 yılında Edebiyat Fakültesi, Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi, Klasik Arkeoloji, Eskiçağ Tarihi, Hititoloji anabilim dalları ile Sanat Tarihi ve Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım bölümlerine ait arkeolojik malzemelerin bir kısmı da koleksiyona dâhil edilmiştir.
2012 yılında eserlerin sergilenebileceği bir müze kurmak için Edebiyat Fakültesi’nin güney kanadının bodrum katının düzenlenmesine başlanmıştır. 2013 yılında da “İstanbul Üniversitesi Arkeoloji ve Kültür Tarihi Müzesi” olarak onay alınmıştır. Müze için tahsis edilen alanda koridor boyanmış, vitrinler konulmuş, aydınlatma yapılmış, barkovizyon odası bitirilmiş, giriş holü vb. işler devam ederken 2014 yılı Şubat ayında MÜZEYUM tarafından inceleme yapılmıştır. Müze için ayrılan mekânın bodrum katında, kot altında kalması, basamaklı tek girişinin olması, şiddetli yağışlarda su basması, sadece koridor kısmının teşhir alanı olarak ayrılması, koridorun her iki yanında kazı ve araştırma yapan bölümlerin odaları, laboratuvarları ve depolarının olması nedeniyle hem fiziki hem de güvenlik açısından uygun olmadığı değerlendirilmiştir.
2014 yılında müze içi yeni bir yer arayışına girilmiştir. İncelemeler ve değerlendirmeler sonunda Fen Fakültesi ile Edebiyat Fakültesi arasındaki avlu belirlenmiş ve gerekli çalışmalar yapılmış, izinler alınmış, iş insanı Rıdvan Çelikel’in bağışı ile yeni bina inşa edilmiştir. 2019 yılının Haziran ayında isim ve yer değişikliği için bakanlıktan onay alınarak 1 Temmuz 2019 tarihinde İstanbul Üniversitesi Rıdvan Çelikel Arkeoloji Müzesi adı ile ziyarete açılmıştır.
Müze Koleksiyonu Hakkında Kısa Bilgi:
Müzede sergilenmek üzere Paleolitik Çağ’dan (Neolitik öncesi), Neolitik Çağ’a (Yeni Taş Çağ, yaklaşık olarak M.Ö. 10.000), Kalkolitik Çağ ve İlk Tunç Çağ’ından Roma Çağı’na, Selçuklu döneminden Osmanlı dönemine ait eserler içinden ünik ve dönemi yansıtan önemli parçalar seçilmiştir. Çakmak taşları (sleks), volkan camları (obsidyen), kemik veya madeni aletler, pişmiş toprak kap ve kacaklar, heykeller, figürinler, tabletler, kesici, koruyucu ve vurucu silahlar, cam eşyalar, süs eşyaları, iğneler, mühürler, maskeler, sikkeler, günlük kullanım araç ve gereçler, çini örnekleri gibi eserlerin kronolojik olarak sergilenmektedir.
Web sitesi: https://arkeolojimuzesi.istanbul.edu.tr/tr/_
Adres: İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi
Mimar Kemalettin, Ordu Cd. 34130 Fatih/İstanbul
Telefon: +90 (212) 440 00 00/11330
E-posta: arkeolojimuzesi@istanbul.edu.tr
Ziyaret Bilgileri
Ziyarete Açık Olduğu Günler: Hafta içi her gün 09.00 - 16.30 saatleri arasında ziyarete açıktır.
Ziyarete Kapalı Olduğu Günler: Hafta sonları ve resmi tatillerde ziyarete kapalıdır.
Müze Giriş Ücreti: Müzeye giriş ücretsizdir.
Kimler Ziyaret Edebilir: Herkese açıktır.
Müzeye Ulaşım Bilgileri: Bağcılar-Kabataş tramvayı, Yenikapı-Hacıosman metrosu ve Beyazıt yönündeki belediye otobüsleri ile ulaşım sağlanabilir.
Tramvay ve otobüs kullanacaklar; Laleli durağında inerek ulaşabilirler (İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi yanı).
Yenikapı-Hacıosman metrosunu kullanacaklar; Vezneciler metro durağında inerek ulaşabilirler.
Müzeden Sorumlu Birim: İstanbul Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Tarihöncesi Arkeolojisi Anabilim Dalı