This page was exported from İstanbul Üniversitesi [ http://muzeyum.istanbul.edu.tr ]
Export date: Sun Dec 16 20:01:59 2018 / +0000 GMT

İstanbul Üniversitesi Türk Eczacılık Tarihi İhtisas Müzesi Açılışı

İstanbul Üniversitesi'nin Kültür ve Turizm Bakanlığı onaylı altıncı müzesi olan “İstanbul Üniversitesi Türk Eczacılık Tarihi İhtisas Müzesi”nin resmi açılışı 27 Şubat 2018  tarihinde saat 10.00'da İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesinde yapılacaktır.

Türkiye'nin ilk Eczacılık Tarihi Müzesi olan müzemiz 1960 yılında Prof.Dr. Turhan Baytop tarafından kurulmuştur. Müzenin çekirdeğini T.Baytop'un kişisel koleksiyonu oluşturmuş, daha sonra eczacıların ve hekimlerin bağışladığı eşyalar ile müze zenginleşmiştir. 1962 yılında Topkapı sarayı Müze müdürü Hayrullah örs Hekimbaşı odasındaki bir takım malzemeyi, eczacılık müzesini geliştirmek amacıyla bu müzeye devretmiştir.

1999 İstanbul depreminde hasar gören Eczacılık Fakültesi binaları güçlendirme için boşaltılırken, müzenin eşyaları Prof.Dr. Afife Mat tarafından  arşiv binasında koruma altına alınmıştır.

Eczacılık Fakültesi tarihi binası Keçecizade Fuat Paşa Konağının restorasyon çalışmalarının 2010 yılında tamamlanmasından sonra  birinci katta Dekanlık yanındaki iki salon müze için ayrılmış ve müzenin eşyaları yeni mekana yerleştirilmiştir.

Türkiye'de eczanelerin, eczacılık eğitiminin ve ilaç endüstrisinin tarihine ışık tutan  kaynaklar içeren koleksiyonun korunması, gelecek nesillere kalabilmesi ve meslek tarihimiz ile ilgili araştırmalara olanak sağlaması amacıyla “İhtisas Müzesi” olarak tescil edilmek üzere Kültür ve Turizm Bakanlığına Rektörlüğ